Hotelltips i Barcelona

Denna sida innehåller affiliatelänkar. För att lära dig mer, läs här

Barcelona är en av världens mest besökta städer och med god anledning. Det är inte många städer som kan erbjuda en rik historia, matkultur, nattliv och stränder inom promenadavstånd från varandra. Trots att Barcelona är en relativt kompakt stad med väl fungerande kollektivtrafik är det viktigt att tänka ut vad man vill göra under resan och planera sitt boende därefter, speciellt om man vill hinna med mycket på kort tid. Denna guide kommer fokusera på de tre stadsdelar som utgör delar av Barcelonas kärna; Barri Gotic, L’Eixample samt El Born. Det centrala läget som samtliga dessa innehar gör att du enkelt kan ta dig mellan sevärdheter och restauranger till fots och samtidigt ha möjlighet till utflykter utanför stadens centrum via tåg eller tunnelbana.

Området Barri Gotic, eller de Gotiska Kvarteren, är Barcelonas äldsta och kanske kändaste stadsdel och gränsar mot den världskända gatan La Rambla. Många av byggnaderna i denna stadsdel har stått kvar sedan medeltiden och är uppblandade med andra nyare byggnader från så sent som 90-talet samt innehåller flertalet sevärdheter. Karakteristiska små gator och torg gör att det är ett område där man kan vandra runt i timmar. Precis norr om Barri Gotic ligger stadsdelen El Born som kommit att bli en av Barcelonas mest spännande och trendiga områden. Här finner man ett stort antal tapasrestauranger och barer vilket gör det till ett perfekt område att utforska om kvällarna. Det är dock inte endast nattlivet som stadsdelen är känd för. På dagtid kan du bland annat besöka Picassomuseet och kyrkan Santa Maria del Mar. Eller varför inte stranden Barceloneta som ligger några minuters promenad bort?

Stadsdelen L’Eixample ligger precis nordväst om Barri Gotic och El Born och har av många beskrivits som en chans att upptäcka det moderna Barcelona. Området utmärks av sina stora, raka avenyer och är känt för att vara Barcelonas bästa område för shopping, speciellt av den lite dyrare typen. Då detta även är ett av stadens mer välbärgade områden finner du också bäst utbud av restauranger i den högre prisklassen här.

Områdesförslag 1 – Barri Gotic

Områdesförslag 2 – Eixample

Områdesförslag 3 – El Born & La Ribera

Förhoppningsvis kan denna guide hjälpa dig att hitta ett boende som förgyller din vistelse i Barcelona. De stjärnor som syns efter respektive hotellnamn visar vilken nivå hotellet officiellt klassificerats som.

Introduktion till Barcelona

Barcelona är Spaniens näst största stad och huvudstad för den autonoma regionen Katalonien. När du besöker staden gör sig detta direkt påmint då det är katalanska, och inte spanska, som är det officiella språket i regionen. Staden grundades av Romarna runt år 15 e.Kr och har genom historien varit underkastade en rad olika erövrare innan det blev den del av Spanien under 1400-talet. Kataloniens invånare har dock alltid främjat ökat självstyre vilket gjort sig påmint genom revolter, inte minst när Spanien var under Francos styre under 1900-talet och katalanernas självständighet kraftigt begränsades genom att de autonoma institutionerna avvecklades samt katalanska förbjöds som språk i offentliga sammanhang. Så sent som 2017 genomförde Katalonien en kontroversiell folkomröstning kring självständighet från Spanien som, trots att den röstades igenom, inte vann laga kraft då den sågs bryta mot den Spanska konstitutionen. I slutänden tvingades presidenten för den katalanska regeringen, Carles Puigdemont och fyra andra medlemmar i kabinetten fly Spanien för Belgien och söka politisk asyl med förhoppningen att undvika rättsliga eftergifter. Med detta som bakgrund är det nästan förståeligt att Barcelonas invånare ser sig som katalaner i högre utsträckning än spanjorer.

Barcelonas infrastruktur har utvecklats snabbt från Spaniens inträde i EU år 1986 samt förberedelserna som krävdes till sommar-OS som hölls i staden 1992 men trots denna utveckling har staden hållit hårt i sin distinkta kultur och klassiska charm vilket också lett fram till att det blivit den turistmagnet det är idag.

Områdesförslag 1 – Barri Gotic – Barcelonas äldsta kvarter nära havet och Ramblan

Området Barri Gotic är Barcelonas äldsta och grundades av Romarna för ungefär tvåtusen år sedan. Stadsdelen är idag en av stadens mest välbesökta på grund av sina karakteristiska smågator och torg samt blandade arkitektur av nu- och medeltida byggnader. Eftersom många av gatorna ritades upp för hundratals år sedan är de inte heller breda nog för att tillåta biltrafik vilket gör att stora delar av distriktet är bilfritt, något som förhöjer upplevelsen när du utforskar till fots. Den mest utmärkande sevärdheten i Barri Gotic är Barcelonas Katedral som markerar början av distriktet mot nordväst och är ett fint exempel på storslagen arkitektur.

Barri Gotic erbjuder även ett storslaget utbud av restauranger och barer vilket gör att du lätt kan spendera en heldag här utan att behöva röra dig utanför stadsdelen. Om du trots allt vill ta dig till andra delar av Barcelona, flankeras Barri Gotic på vardera sida av tunnelbanestationer. Om du är sugen på att svalka dig i havet hittar du stranden söder om stadsdelen, cirka tio minuters promenad bort (beroende på var du utgår ifrån).

Denna stadsdel rekommenderas om du vill uppleva Barcelonas kanske vackraste område men samtidigt ha nära till sevärdheter, strand, barer och nattliv med allt inom promenadavstånd.

Hotel Catalonia Catedral ★★★★ – Högklassigt hotell mitt i Gotiska kvarteren

Bild från Hotels.com

I hjärtat av Barri Gotic, mitt emellan katedralen och Plaça de Catalunya finner du Hotel Catalonia Catedral. Detta hotell är renoverat i modern stil både på ut- och insidan men på ett smakfullt sätt som gör att det inte sticker ut för mycket från den historiska omgivningen. Hotellets dubbelrum är, sett till det centrala läget, generösa med 20m² parkettgolv, A/C och värme samt modern inredning. En fin liten extra touch är att även de billigaste dubbelrummen är utrustade med Nespresso-maskin.

Hotellets frukost håller en bra kvalitet och i en kvällsstad som Barcelona kan det vara värt att inkludera detta i bokningen då utbudet på caféer i närområdet är något begränsat. På översta våningen finner du även ett litet poolområde med ett tillhörande gym vilket kan vara ett skönt avbrott. Eftersom hotellet inte omges av högtrafikerade gator slipper du även denna typ av ljud om nätterna.

Detta hotell rekommenderas om du vill ha ett centralt boende med hög standard i en klassisk stadsdel. Lägg till trevliga rum, närheten till sevärdheter och bra kvalitet på frukosten.

Catalonia Magdalenes ★★★★ – Fyrstjärnigt med många bekvämligheter

Bild från Hotels.com

Catalonia Magdalenes är systerhotell till Hotel Catalonia Catedral och ligger bara ett par minuters promenad bort, i riktning mot Plaça de Catalunya. Hotellet ligger på en lugn sidogata mellan de populära shoppinggatorna Portal de l’Angel och Via Laietan i perfekt läge för att utforska de gotiska kvarteren. Du har även den närmaste tunnelbanestation (Urquinaona) på knappa fem minuters promenadavstånd som är knutpunkt för den gula och röda linjen. Hotellets lobby är trevligt renoverad och har även en utställning med tre delar av en romersk akvedukt som en hyllning till kvarteret det ligger i där romarna först grundade staden.

Rummen på hotellet bär många likheter med de på Hotel Catalonia Catedral, bland annat genom att även de minsta dubbelrummen är rymliga på 20m², erbjuder både A/C och värme, har parkettgolv samt är utrustade med Nespresso-maskiner. Hotellet erbjuder även ett rooftop område med pool och solstolar och fin utsikt över området. Extra plus för den gratis snackbaren som öppnar dagligen vid kl. 14.00 då hotellgäster bjuds på läsk, mackor och andra snacks.

Detta hotell rekommenderas om du vill bo centralt på ett hotell i den finare prisklassen. Tillgången till pool och den dagliga gratis snackbuffén gör det även perfekt om man reser med barn.

Områdesförslag 2 – Eixample – Det “riktiga” Barcelona med lyxkant

Eixample, som rakt översatt betyder “förlängning”, är en stor stadsdel och en av Barcelonas nyare strax norr om Plaça de Catalunya. Planeringen av stadsdelen gjordes till stor del av arkitekten Cerdes under 1850-talet, en man med förkärlek för raka linjer. Detta syns tydligt på kartor över området och kontrasterar mot stadens äldre stadsdelar där gatorna är betydligt krokigare. I och med detta blir Eixamples gator som ett stort rutnät vilket gör det svårt att gå vilse i området.

Bortsett från sina gator är Eixamples känt för att vara hem till många av Barcelonas arkitektoniska mästerverk i stilen Modernisme, den katalanska varianten av Art Nouveau, som växte fram under 1890-1920-talen. Mest framgångsrik inom denna stil var Antoni Gaudí och i L’Eixamples finner du bland annat Sagrada Família, basilikan som ännu idag inte är färdigställd. Utöver detta är stadsdelen känd för att vara ett av stadens mer exklusiva områden med dyra shoppinggator och fina restauranger. I Eixample finner du även många av stadens bästa nattklubbar.

Denna stadsdel rekommenderas om du vill bo i Barcelonas finare område med nära till högklassig shopping och uteliv.

Majestic Hotel & Spa Barcelona ★★★★★ – Barcelonas mest glamorösa hotell

Bild från Hotels.com

Majestic Hotel är ett femstjärnigt hotell i Eixample och potentiellt det bästa i Barcelona. Hotellet öppnade 1918 på Paseo de Gracia och är en källa av stolthet för många lokalbor som frekventerar hotellets barer och restauranger. Majestic Hotel har ett storslaget och gammaldags utseende utantill men har arbetat medvetet för att i övrigt uppfattas som ett modernt hotell med ny design och interiör samt spännande menyer på restaurangerna. Övriga bekvämligheter på hotellet inkluderar bland annat en rooftop-bar med tillhörande pool, SPA-avdelning och fitnesscenter.

I området kring hotellet hittar man ett antal kända byggnader av Gaudi, flagship-butiker för många lyxmärken samt caféer och restauranger. Om du vill utforska de äldre stadsdelarna i Barcelona når du Plaça de Catalunya med cirka 10 minuters promenad söderut.

Rummen på Majestic Hotel är stilrent inredda och är utrustade med de bekvämligheter man förväntar sig på ett hotell av den här digniteten. Toalettartiklarna är till exempel från lyxmärket Bvlgari. Ett extra plus är sängarna som är stora och bekväma med fasta madrasser. Frukosten på hotellet ingår ej i rumspriset och kostar magstarka €59. I detta ingår dock exempelvis champagne och andra härligheter. Hotellet i sig är inte överdådigt dyrt i förhållande till dess höga standard och dubbelrummen kostar från cirka €250/natt.

Det här hotellet rekommenderas om du vill ha guldkant på ditt besök i Barcelona med nära till shopping, restauranger och nattliv. Med sitt centrala läge har du promenadavstånd till det mesta och även bra tillgång till kollektivtrafik i olika former.

H10 Art Gallery ★★★★ – Konsthotell i lugna kvarter

Bild från Hotels.com

H10 Art Gallery är ett fyrstjärnigt hotell dedikerat den moderna konsten där varje våning hyllar en specifik modern konstnär såsom Andy Warhol, Francis Bacon, Henri Matisse & Roy Lichtenstein. I hotellrummen finns även detaljer som inspirerats av konstnären som varit förebild för våningen det ligger på.

Hotellet har ett trevligt och lugnt läge i L’Eixample nyare delar med nära till både shopping och de historiska stadsdelarna. H10 Art Gallery öppnade 2014 och har blivit omtalat för att vara en oas i en annars intensiv storstad. På hotellets baksida, i anslutning till restaurangen där frukost serveras, hittar du en mysig innergård med utemöbler centrerat kring ett 100-årigt olivträd. Hotellets rum är som sagt konstinspirerade och motsvarar förväntningarna på ett hotell av denna dignitet. Om du har möjlighet att välja något annat än den billigaste rumstypen rekommenderas att uppgradera till ett Superior-rum som kan fås med balkong mot den fina innergården.

Att hotellet riktar sig mot en mognare publik är tydligt och om du är ute efter en romantisk och/eller lugn sightseeing-helg i Barcelona är detta ett perfekt val. Om du reser med barn eller vill uppleva stadens nattliv kan andra hotell vara bättre lämpade då extra faciliteter (t.ex pool) saknas och stadens nattklubbar och barer ligger lite väl långt bort för en nattpromenad. I slutet av gatan finns dock ett taxi-stånd med bra tillgång på väntande bilar.

Områdesförslag 3 – El Born & La Ribera – Historiska kvarter med mycket kultur

I anslutning till Barri Gotic på dess norra sida hittar vi en annan historisk stadsdel i centrala Barcelona, El Born. Denna stadsdel tillhör Barcelonas äldre och har krokiga vägar som man kan tillbringa timmar åt att utforska. Många av gatorna kantas av caféer och barer vilket gör det till en populär destination för lokalbor och turister att tillbringa sina kvällar och nätter på. Det finns dock mycket att utforska i området under dagtid också då bland annat Picasso-muséet och textil-muséet ligger här. För att ta sig till Ramblan räcker en bekväm promenad på 10 minuter.

Till söder gränsar stadsdelen mot vattnet, och därmed är det en bra plats att utgå ifrån om man vill tillbringa tid på stranden. Några minuter bort finner du även den populära parken Parc Ciutadella som är hem åt Barcelonas zoo.

Denna stadsdel rekommenderas om du vill tillbringa din resa i klassiska kvarter med närhet till både staden och stranden. Tillgången på caféer och nattliv gör det även till en fantastisk plats att vistas på om kvällarna.

K+K Hotel Picasso ★★★★ – Fyrstjärnigt med härligt rooftop område

Bild från Hotels.com

I anslutning till parken Parc Ciutadella i hjärtat av El Born, finner man det nya fyrstjärniga K+K Hotel Picasso. Hotellet är uppfört i avant-garde stil nära områdets trevliga promenadgator men tillräckligt långt bort för att man inte ska störas av nattliga ljud. Mitt framför hotellet finner man parken Parc Ciutadella som även inkvarterar Barcelonas zoo och är ett populärt tillhåll för lokalborna. Om man är intresserad av att utforska Barcelonas stränder ger detta hotell perfekta förutsättningar för det också då man når vattnet på cirka femton minuters promenad.

K+K Hotel Picasso har trevliga faciliteter med bland annat rooftop-pool och tillförande bar. Frukosten är mycket bra och kan med fördel läggas till redan vid bokningstillfället. Om man istället föredrar att äta på stan finns det många caféer i närheten. En trevlig detalj är att Barcelonas officiella hop-on-hop-off bussar stannar precis utanför hotellet om man vill upptäcka mer av staden, hotellet ligger annars med promenadavstånd till det mesta. Rummen på hotellet är välinredda och trevliga, de minsta dubbelrummen (classic) mäter 15m² vilket kan vara bra att tänka på om man tycker det är viktigt med mer rymliga rum.

Detta hotell rekommenderas om du vill bo bekvämt i en historisk stadsdel med bra frukost och faciliteter. Närheten till park, zoo och strand, tillsammans med närheten till nattliv, gör att det passar lika bra för familjen som för en resa med vänner.

Ciutat de Barcelona ★★★ – Prisvärt i hjärtat av El Born

Bild från Hotels.com

I hjärtat av El Born finner man det trestjärniga hotellet Ciutat. Hotellet ligger i en äldre byggnad men är renoverat i modern stil och erbjuder promenadavstånd till de flesta sevärdheter i El Born och Barri Gotic såsom katedralen och Picasso-museet. Ciutat erbjuder även en takterrass med tillhörande pool vilket är förvånansvärt generöst för ett hotell i denna prisklass (rummen kostar från cirka €70/natt). Om man är intresserad av trevliga café- och restaurangbesök kan man med fördel utgå från detta hotell då det bokstavligen kryllar av dessa i området. Barcelonas strand ligger även en kortare promenad bort och om man vill tillbringa mycket tid där har detta hotell ett av stadens bästa lägen.

Hotellrummen kan fås i tre varianter; Single, Double och Triple och beskriver helt enkelt hur många personer som kan husera i varje rum. Andra bekvämligheter på rummen är i linje med prisklassen och rummen är även utrustade med A/C som standard. Frukosten på hotellet kan köpas till för €10 (per person?) men här rekommenderas att spara den pengen och istället äta på något av caféerna i området där kvaliteten oftast är högre.

Detta hotell rekommenderas om du vill bo centralt och billigt i Barcelona med nära till sevärdheter och uteliv.

Finns det någon plats man inte ska bo på?

Barcelona är överlag en säker stad men det finns vissa saker man kan tänka på för att minska risken att råka ut för otrevligheter. Ficktjuveri är ett relativt vanligt problem i staden, speciellt i tunnelbanan och runt de stora turistattraktionerna så tänk på att bära handväskan/plånboken på ett sätt som minskar risken att utsättas för det. När det kommer till stadsdelar kan man vara extra försiktig i området Raval som tidigare inkvarterade Barcelonas red-light district och fortfarande till viss del innehåller skumma figurer.