Hotelltips i Göteborg

Denna sida innehåller affiliatelänkar. För att lära dig mer, läs här

Denna guide är utvecklad för dig som valt att åka till Göteborg men inte är säker på i vilken stadsdel eller vilket hotell du vill bo på. Göteborg är Sveriges näst största stad med knappt sexhundratusen invånare och ligger vackert vid Göta älvs inlopp. Om du ankommer med tåg eller flyg (via buss från Landvetter) kommer Göteborg Central vara den första platsen du kommer till. Fördelaktigt når du många sevärdheter & hotell inom en kort promenad från Centralstationen och kan därför börja ditt utforskande så fort du kommit fram. 

Beroende på vart du väljer att bo kan du även använda dig av kollektivtrafik för att ta dig runt med utbud av spårvagn, buss och båt. Beroende på hur kort/långt ditt besök är kan du köpa en eller tredagarsbiljetter som gäller samtliga transportmedel. Endagsbiljetterna säljs på de flesta kiosker och Västtrafiks försäljningsställen, tredagsbiljetterna finns dock endast hos de sistnämnda. Om du vill undvika krångel kan du ladda ner appen Västtrafik To Go och köpa biljetter via den. 

I denna hotellguide till Göteborg har jag listat 3 förslag på områden med tillhörande hotell beroende på vilken typ av resa du är ute efter att göra. 

Områdesförslag 1 – Centrum
Radisson Blu Scandinavia Hotel ★★★★+ – Kanonläge Inom Vallgraven
First Hotel G ★★★★ –  Trevligt boende vid Centralstationen

Områdesförslag 2 – Avenyn
Elite Park Avenue Hotel ★★★★+ – Högkvalitativt hotell på Avenyn
Hotel & Ristorante Bellora ★★★★ – Omtyckt hotell i händelsernas centrum

Områdesförslag 3 – Liseberg
Gothia Towers ★★★★+ – Perfekt familjehotell nära Liseberg

Introduktion till Göteborg

En av de mest påtagliga aspekterna med ett Göteborg är närheten till havet och de friska vindarna. När du besöker Göteborg har du möjlighet att göra en uppsjö olika aktiviteter, från att hålla sig i det restaurang och kultur-täta centrum till att besöka Liseberg eller röra sig i den vackra skärgården. 

Centrala Göteborg delas in i ett antal olika stadsdelar och som turist är chansen stor att du kommer spendera mest dit vid de mest centrala delarna Nordstaden (vid Centralstationen), Inom Vallgraven, Avenyn eller Haga. Det är även i dessa områden du hittar majoriteten av stadens bästa hotell, restauranger och sevärdheter. Beroende på vilken typ av resa du är intresserad av att göra kan du läsa igenom mina tips kring områden och boende nedan. 

Om du planerar en aktivitet intensiv resa med besök på Liseberg eller andra sevärdheter rekommenderar jag att du skaffar Gothenburg Pass som ger rabatter på många av de platser du troligen kommer besöka. Kortet kostar visserligen 345 kr för en vuxen/dag (173 kr för barn) men ger fritt inträde till 30 olika attraktioner i stan, bland annat Liseberg & Universeum och fritt resande på stadens Hop-on-hop-off bussar. Som bonus får du även en guidebok till staden i digitalt format som du kan ladda ner innan din resa. Du kan läsa mer om Gothenburg Pass här.

Områdesförslag 1 – Centrum – Upptäck Nordstaden och Inom Vallgraven

Mitt första förslag är att du hittar ett hotell i Nordstaden eller Inom Vallgraven. Anledningen till det är att du härifrån har perfekt utgångsläge till samtliga delar av centrala Göteborg i en mer historisk miljö än det livade området kring Avenyn (som du härifrån ändå når på 10 minuters promenad). 

Inom Vallgraven är Göteborgs kommersiella centrum där du hittar det största utbudet av butiker, caféer och restauranger. Göteborg anlades ursprungligen på denna plats på 1600-talet och som namnet antyder byggdes vallar och vallgravar för att skydda invånarna från främmande hot. Efter att stadsdelen eldhärjats vid flertal tillfällen under 1600- och 1700-talen togs beslutet att uppföra flertalet stenbyggnader, varav många som finns kvar än idag. 

Idag är det mest framträdande med detta område Nordstan som är Sveriges största shoppingcentrum sett till omsättning och antal årliga besökare . Det utgörs av hela åtta kvarter som byggts samman till ett stort inomhuscentrum med flagship stores för de flesta stora varumärkena. Nordstan är ofta välbefolkat och om du hellre vill ha en lite lugnare och trendigare shoppingupplevelse rekommenderar jag att du rör dig ner mot Magasinsgatan några minuters promenad sydväst. 

Radisson Blu Scandinavia Hotel ★★★★+ – Kanonläge Inom Vallgraven

Bild från Hotels.com

Detta hotell är beläget några minuters promenad från centralstationen med ett fint läge nära vattnet. Från detta läge tar du dig till de flesta av stadens sevärdheter till fots som t.ex Göteborgs stadsmuseum, Göteborgsoperan & Domkyrkan. Trots sitt centrala läge är hotellets standardrum 32 kvadratmeter och det finns även tillgång till spa-sektion & gym. Frukost & wifi ingår i rumspriset

First Hotel G ★★★★ –  Trevligt boende vid Centralstationen

Bild från Hotels.com

First Hotel G har stadens bästa läge om man vill vara nära Centralstationen och Nordstan med dess shopping. Byggt ovanpå själva Centralstationen har man promenadavstånd till det mesta och når Inre Vallgraven & Nordstan på några minuter. Hotellets frukost håller bra kvalitet och ingår i rumspriset, standardrummen är något mindre än på Radisson Blu Scandinavia Hotel (24 vs. 32 kvadratmeter) men är trevligt inredda. Spa & fitnesscenter finns att tillgå i lokalerna

Områdesförslag 2 – Avenyn – Nära till nattliv & kultur

Avenyn är troligtvis den mest kända paradgatan i Sverige och med god anledning. Den kantas av uteserveringar, hotell, restauranger. Avenyn sträcker sig knappa kilometern och ligger centralt beläget mellan Centralstationen och Liseberg, alltså en bra utgångspunkt även om resesällskapet har lite olika intressen. På nätterna får gatan ett pulserande nattliv där många av krogarna inte stänger förrän kl 4 eller 5 på morgonen under helgerna, något som kan upplevas unikt om du rest in från någon annan stad i Sverige.

Utöver nattlivet på själva Avenyn tar du dig härifrån enkelt till Haga som har mängder av caféer med stora bullar och mysiga butiker. Om du vill uppleva lite lugnare barer kan du röra dig mot Järntorget & Långgatorna som agerar nav i Göteborgs mer avslappnade nattliv. 

Elite Park Avenue Hotel ★★★★+ – Högkvalitativt hotell på Avenyn

Bild från Hotels.com

Om du är intresserad av att upptäcka Göteborgs nattliv är Elite Park Avenue Hotel ett perfekt hotell att utgå ifrån. Placerat vid södra delen av Avenyn har du även Liseberg inom 10 minuters promenadavstånd och 15 minuter till Centralstationen. Hotellet i sig håller hög klass och är ett av de finare i Göteborg med välinredda rum och en väl tilltagen frukost som ingår i priset. Spa, bastu & gym finns att tillgå i hotellets lokaler. 

Hotel & Ristorante Bellora ★★★★ – Omtyckt hotell i händelsernas centrum

Bild från Hotels.com

Detta hotell mitt på Avenyn är en del av ESS Group som även ombesörjer Steam Hotel i Västerås och Saltsjöbadshotellen i Ystad och Falkenberg. Förutom läget är hotellet även känt för sin serviceinriktade personal och härliga frukost. Om du är ute efter ett övernattningshotell i Göteborg där du kommer spendera mer tid på stan än på hotellet rekommenderas det varmt, även om hotellets rum & lokaler i sig håller hög kvalitet. 

Områdesförslag 3 – Liseberg – Nordens största nöjespark

Om du besöker Göteborg med barn är chansen stor att du kommer spendera åtminstone en dag på Liseberg. Liseberg är Sveriges största nöjespark med knappt 40 olika åk & upplevelseattraktioner. Sommarsäsongen pågår mellan april-oktober och förutom åkattraktioner har Liseberg tagit upp kampen med Gröna Lund i Stockholm om Sveriges härligaste utomhuskonsert-miljö. Förutom själva nöjesparken hittar du även vetenskapscentret Universeum på området med bland annat akvarium, reptilium och regnskogsmiljö!

Gothia Towers ★★★★+ – Perfekt familjehotell nära Liseberg

Bild från Hotels.com

Om Liseberg är en del av din resa till Göteborg borde du överväga att bo på Gothia Towers. Hotellet ligger precis intill Liseberg, Universeum och Svenska mässan och har hela 1141 rum, 4 restauranger och barer. Om du känner för att lyxa till det ytterligare kan du överväga att uppgradera vistelsen till systerhotellet Upper House som är ett femstjärnigt hotell. Precis utanför hotellet har du tillgång till både spårvagn och bussar vilket gör det enkelt att ta sig in till stan. 

Finns det någon plats man inte ska bo på?

Generellt finns det inga riktlinjer om platser man inte bör bo på/besöka i Göteborg utan allmän uppmärksamhet rekommenderar, precis som i andra Europeiska storstäder. Det du kan tänka på när du väljer hotell är att om du planerar att stanna ute länge på kvällarna är att kollektivtrafiken (spårvagnar och bussar) blir relativt gles nattetid och att det kan krävas taxi för att ta sig dit man ska.