Hotelltips i Köpenhamn

Denna sida innehåller affiliatelänkar. För att lära dig mer, läs här

Köpenhamn är en av norra Europas vackraste städer och den stad i Norden som varje år lockar flest besökare, inte minst från Sverige. Rakt över Öresund ligger Malmö och boende här kan nå Köpenhamn både med bil över Öresundsbron eller tåg som tar dryga 35 minuter från Malmö Central vilket gör det till en populär weeken-destination för boende i Skåne.

Den kändaste stadsdelen av Köpenhamn och den som är populärast hos turister är Indre By som utgör stadens kärna. Här finner du stadens största utbud av hotell och restauranger tillsammans med sevärdheter som till exempel Lilla Sjölungfrun, Nyhavn och nöjesparken Tivoli. På senare år har dock turister även börjat få upp ögonen för Köpenhamns kringliggande stadsdelar som alla är distinkt olika när det kommer till typ av invånare, arkitektur och unika charm. I denna guide kommer vi utöver Indre Byn även titta närmare på ën populär stadsdel som ligger i anslutning till stadskärnan, Nørrebro. När det kommer till själva hotellvistelsen är fortfarande majoriteten av Köpenhamns hotell lokaliserade i Indre Byn och därför kommer förslagen på hotell i denna guide fokusera där. Kollektivtrafiken i Köpenhamn är dock väl utbyggd med tåg, metro & buss vilket gör att du tar dig till kringliggande stadsdelar på kort tid.

Nørrebro, som ligger nordöst om Indre Byn, har beskrivits som en smältgryta av invånare från olika bakgrund och kulturer vilket ger en härligt kontrast mot de mer traditionella centrala delarna av Köpenhamn. I Nørrebro finner du en uppsjö av populära restauranger och caféer samt en del sevärdheter vilket gör det perfekt för en dagsutflykt.

Områdesförslag – Indre Byn
Hotel SP34 ★★★★ – Modernt boutiquehotell nära Strøget
Skt. Petri ★★★★★ – Nyrenoverat lyxhotell med perfekt läge
Hotel Alexandra ★★★ – Charmigt hotell i retrostil
Ibsens Hotel ★★★ – Prisvärt hotell med bra kommunikationer

Introduktion till Köpenhamn

Grundläggandet av Köpenhamn som stad brukar spåras till 1100-talet då biskop Absalon Hvides lät uppföra ett borgbygge till försvar av den bosättning som fanns på platsen. Under 1500-talet blev således Köpenhamn officiellt huvudstad av Danmark och upplevde runt denna tid  en blomstrande period med uppförande av byggnader såsom Börsen, Holmens kirke, Rosenborgs slott och inte minst Köpenhamns Universitet. Under 1700-talet fortsatte stadens betydelse och befolkning att växa trots att staden drabbades av motgångar i form av en pestepidemi 1711 samt eldhärjades vid två tillfällen (1728 & 1795). Under första halvan av 1900-talet upplevde Köpenhamn tuffa tider i samband med första världskriget som resulterade i arbetslöshet och sociala påfrestningar för staden. Under andra världskriget var Köpenhamn och resten av Danmark ockuperade av Nazi-Tyskland från 9 april 1940 till 8 maj 1945 då staden officiellt befriades av brittiska trupper.

Under senare halvan av 1900-talet samt början av 2000-talet har Köpenhamn utvecklats till en centrum för hållbar utveckling och flera gånger blivit erkänt som den mest ‘gröna’ staden i världen. En påtaglig aspekt av vyn från Köpenhamn när man tittar mot havet är det stora antalet vindkraftverk som är placerade i vattnet och bidrar med ungefär 4% av stadens energi. Staden har även det ambitiösa målet att vara en koldioxidneutral stad år 2025.

Områdesförslag – Indre Byn – Perfekt utgångsläge med promenadavstånd till det mesta

Indre Byn är en av Köpenhamns äldsta stadsdelar och har fått sitt namn från när den inre delen av Köpenhamn hade en stadsmur med tre ingångar, mot Vesterport, Osterport och Norreport. Även idag utgör det stadens kärna med det största utbudet av underhållning, hotell och restauranger. Den populära gågatan Strøget startar vid Rådhusplatsen och skär igenom stadsdelen kantad av butiker och barer. I slutet av gatan kommer du till Kongens Nytorv från vilken du är ett stenkast från den populära hamnen Nyhamn där du hittar en mängd restauranger som serverar klassiska smørrebrød.

Hotel SP34 ★★★★ – Modernt boutiquehotell nära Strøget

Bild från Hotels.com

Fem minuters promenad norr om Strøget i de latinska kvarteren hittar du det nyrenoverade SP34.  De latinska kvarteren har på senare år utvecklats till ett populärt område i bohemiskt stil med härliga restauranger, vintage butiker och barer, en utveckling som såklart influerats av närheten till Köpenhamns Universitet. Detta är ett klassiskt boutiquehotell med rum inredda i dova toner och material såsom trä, sten och läder.

SP34 öppnade 2014 och har 118 rum spritt över fem våningar. I övrigt erbjuder hotellet imponerande nog två restauranger, fyra barer samt en rooftop bar med servering. De billigaste rummen för två personer kallas Small double men min rekommendation är att du uppgraderar till ett Superior rum då dessa är ungefär dubbelt så stort för några hundralappar extra per natt. Viktigt att tänka på om du reser under den varmaste tiden på sommaren är att hotellet i skrivande stund saknar A/C på rummen och med tanke på den relativa närheten till kringliggande barer kan ett öppet fönster leda till störd nattsömn. Hotellets frukost är är mer än 90% organisk och har bra variation. Om du köper till frukosten på plats kostar det 195 DKK/person men om du köpet till det vid bokningstillfället kommer du ofta undan betydligt billigare.

Detta hotell rekommenderas om du vill ha ett bekvämt och centralt boende i Köpenhamn med närhet till sevärdheter, restauranger och nattliv.  

Skt. Petri ★★★★★ – Nyrenoverat lyxhotell med perfekt läge

Bild från Hotels.com

Ett stenkast från SP34 i direkt anslutning till Köpenhamns Universitet finner du det femstjärniga hotellet Skt. Petri. Hotellet, som ligger i ett gammalt ombyggt varuhus som gick i konkurs 1999, öppnade för första gången 2003 och drivs sedan 2017 av hotellkungen Petter Stordalen och hans kedja Nordic Choice. Hotellet genomgick i samband med detta en större renovering som utfördes av samma personer som låg bakom inredningen på lyxhotellet The Thief i Oslo. Standardrummen är bekväma 20-24 kvadratmeter och är utrustade med A/C vilket är uppskattat under de varma sommarmånaderna. Vid incheckning kan du med fördel efterfråga ett rum från våning fyra och uppåt då du har chans att få riktigt fin utsikt över Köpenhamn från rummet. Frukosten på hotellet är riktigt trevlig och om du lägger till det vid bokningstillfället har du chans att spara lite extra mot att köpa till på plats. Hotellet erbjuder även en fitnessavdelning med gym, bastu och ångbad.

Detta hotell rekommenderas om du vill bo lyxigt i centrala Köpenhamn med modern inredning, bra faciliteter & trevlig frukost.

Hotel Alexandra ★★★ – Charmigt hotell i retrostil

Bild från Hotels.com

Det trestjärniga Hotel Alexandra är beläget på H. C. Andersens Boulevard några minuters promenad från Tivoli och Strøgets södra ände. Detta boutique-hotell med 61 rum renoverades 2014 men har behållit sin tydliga 60-talsstil med tillhörande design. I hotellets lobby erbjuds möjligheten att bläddra bland vinylskivor och böcker rörande dansk design medan man avnjuter ett glas vin som ingår i rumskostnaden. Frukosten (som inte ingår i rumspriset) lämnar dock en del att önska men tillgängligheten av caféer i närområdet gör att detta inte blir något större problem. Kanske inte förvånande med tanke på hotellets retrostil saknar rummen a/c så om du reser under den varmaste delen av sommaren kan du försöka efterfråga ett rum som inte vetter mot storgatan då denna kan vara rätt högljudd om du sover med öppet fönster.

Detta hotell rekommenderas om du är intresserad av dansk design & retro-stil, vill bo centralt och spendera mer pengar på stan än på boendet.

Ibsens Hotel ★★★ – Prisvärt hotell med bra kommunikationer

Bild från Hotels.com

Ibsens Hotel är ett härligt trestjärnigt hotell cirka fem minuters promenad från Nørreport station som erbjuder metro, buss och tåglinjer vilka tar sig runt staden och även direkt till och från flygplatsen. Gatan Nansensgade som hotellet är beläget på erbjuder många härliga caféer och specialist butiker, du har även den populära mathallen Torvehallerne cirka två kvarter bort. Även Strøget finns inom promenadavstånd ungefär 15 minuter från hotellets entre.

Hotellets rum är arrangerade i lättförståelig ordning från Liten upp till Minisvit och för att undvika att bo för trångbott rekommenderar jag att man undviker de allra minsta rummen där även sängarna kan vara något smalare. I övrigt är rummen modernt inredda med sköna sängar. Frukosten på hotellet håller bra kvalitet och kan antingen läggas till vid bokningen eller på plats. Om du vill koppla av i en SPA-avdelning erbjuds detta hos Ibsens systerhotell (Hotel Kong Arthur) i samma byggnad till en kostnad av 250 DKK per person och dag.

Detta hotell rekommenderas om du vill ha en prisvärd vistelse med modern inredning och bra kommunikationer för att ta sig runt Köpenhamn.

Förslag på utflykt – Nørrebro

Nørrebro är en blommande & multikulturell stadsdel som ligger precis nordöst om Indre Byn. Om du är ute efter ett alternativ till det klassiska Köpenhamns besöket där smørrebrød och färggranna hus byts ut mot stadens bästa kebab och mysiga caféer rekommenderar jag en tur till Nørrebro. Stadsdelen i sig erbjuder ingen större mängd hotell men om du utgår från något av de hotell som är föreslagna ovan tar du dig enkelt hit med kollektivtrafik eller taxi alternativt en lite längre promenad.  

Väl i Nørrebro rekommenderar jag att du utgår från Assistens Kirkegården, en kyrkogård som även agerar grönområde för soltörstande Köpenhamns-bor under sommarmånaderna. Kyrkogården var till en början avsedd för de fattigaste invånarna men under 1800-talet kom även mer välbärgade och kända personer att begravas här, bland andra författaren H-C Andersen och filosofen Søren Kierkegaard. När du lämnar kyrkogården kan du med fördel vandra in på Jægersborggade som är en av många sidogator till kyrkogården och har ett härligt utbud av restauranger samt kläd- och smyckesbutiker. När du sedan är påväg tillbaka mot centrala Köpenhamn rekommenderas, om du gillar asiatisk mat, att du stannar till på Ramen To Bíiru som är ett samarbete mellan den japanska restaurangen Bento och Mikkelers gudfader Mikkel Borg Bjergsø. Här får du en förträfflig skål ramen för runt 100 danska kronor som paras ihop med en passande öl från Mikkeler.

Finns det någon plats man inte ska bo på?

I stadsdelen Christianshavn strax öster om Indre Byn finns fristaden Christiania som många svenskar känner till på grund av den liberala inställningen till droger och droghandel. Besökare i området rådes att följa lokala instruktioner och inte ta bilder, speciellt på och kring gatan Pusher street där hasch säljs öppet trots att det är olagligt i Danmark. Besökare avrådes att vistas i området på nätterna.

I övrigt är Köpenhamn en säker storstad med europeiska mått mätt men som vanligt rekommenderas sunt förnuft, att använda sig av etablerade taxibolag och inte röra sig själv i de yttre stadsdelarna nattetid.