Hotelltips i Malmö

Denna sida innehåller affiliatelänkar. För att lära dig mer, läs här

När du besöker Malmö som turist kan det vara bra att fundera igenom vad man vill göra under besöket och välja boende därefter. De flesta sevärdheter i Malmö, såsom Kungsparken, Malmö stadsbibliotek och Malmöhus slott, är belägna centralt vid stadsdelen Gamla Staden. Det är även i denna stadsdel du finner de populära torgen Lilla Torg, Gustav Adolfs Torg samt Stortorget som omges av populära restauranger & caféer. Om din resa handlar om att upptäcka centrala Malmös sevärdheter kan därför detta vara en bra plats att utgå ifrån. 

På promenadavstånd från Gamla Staden finner du den nyrenoverade stadsdelen som under 2000-talet förvandlats från hamn- och industriområde till en moderns stadsdel med tydligt miljö och framtidstänk. Det är även i denna stadsdel du finner den mest påtagliga byggnaden i Malmös skyline, Turning Torso. 

Om du besöker Malmö för ett sport- eller underhållningsevenemang eller konferens är chansen stor att detta kommer hållas i stadsdelen Hyllie i södra Malmö. Viktigt att tänka på är att stadsdelen ligger en bit utanför centrum, tåget tar dig dock in till Malmö Central på sex minuter. 

I denna hotellguide till Malmö har jag listat tre förslag på områden med tillhörande hotell beroende på vilken typ av resa du är ute efter att göra. 

Områdesförslag 1 – Innerstaden
Clarion Hotel Malmö Live ★★★★ – Topphotell nära centrum & innerstaden
Mayfair Hotel Tunneln ★★★★ – Historiskt hotell i klassisk stil

Områdesförslag 2 – Västra Hamnen
Park Inn by Radisson Malmö Hotel ★★★★ – Trevligt hotell i moderns stadsdel nära centrum

Områdesförslag 3 – Hyllie
Best Western Malmö Arena Hotel ★★★★ – Modernt event- och affärshotell med skybar
Quality Hotel View ★★★ – Trevligt businesshotell mitt i Hyllie

Introduktion till Malmö

Malmö är Sveriges tredje största stad och känd som Sveriges port mot Kontinentaleuropa. Det finns dock mycket som gör Malmö till en intressant stad att turista i och det är inte för inte det även är den tredje mest bokade hotellstaden i Sverige (efter Stockholm & Göteborg). Stranden grundades för över 750 år sedan och i Gamla Staden i centrala Malmö finns det många intressanta historiska byggnader och arkitektur att upptäcka. 

Utanför Gamla Staden växer många nya stadsdelar fram såsom Hyllie och Västra Hamnen. Malmö, som historiskt sett varit en industristad, har på senare år ställt om till att bli ett kunskapscenter med egen högskola och mängder av småföretagare. En imponerande bit statistik är att 85% av stadens företag har färre än 10 anställda. 

Områdesförslag 1 – Innerstaden – Upplev en historisk stadsmiljö med innerstadspuls

Om du anländer till Malmö med tåg eller buss kommer du troligtvis anlända vid Malmö Centralstation. Precis söder om stationen finner du en av Malmös äldsta och kanske kändaste stadsdel, Gamla Staden. När du letar hotell i Malmö föreslår jag att du söker dig mot detta område då du kommer ha en bra utgångsposition för att utforska staden. De flesta av stadens sevärdheter finns inom promenadavstånd från detta område. Om du till exempel vill ta dig till Malmö Opera eller Konsthall kan du ta tåget från centralstationen eller promenera dryga 20 minuter söderut. Nordväst om detta område finner du den nybyggda stadsdelen Västra Hamnen med spännande modern arkitektur precis vid havet samt Turning Torso. Även hit tar du dig på knappa 20 minuters promenad. 

Clarion Hotel Malmö Live ★★★★ – Topphotell nära centrum & innerstaden

Bild från Hotels.com

Detta mycket härliga hotell öppnade så sent som 2015 och är ett av Petter Stordalens flaggskepp för Clarion-koncernen. Hotellet är beläget fem minuters promenad från Centralstation och 85 meter högt har det blivit en del av Malmös stadssiluett.Om du vill uppleva utsikten från hotellets topp rekommenderar jag att du besöker deras rooftop-bar och restaurang som roddas av ingen mindre än kändiskocken Marcus Samuelsson. Rummen på hotellet och lokalerna generellt känns nybyggda och fräscha, för övrigt ingår frukost & wifi i rumskostnaden. 

Stortorget & Lilla torg som ligger några minuters promenad bort har stadens bästa utbud av caféer och restauranger. Om du vill uppleva centrala Malmö och ha ett modernt boende rekommenderar jag varmt detta hotell. 

Mayfair Hotel Tunneln ★★★★ – Historiskt hotell i klassisk stil

Bild från Hotels.com

Mayfair Hotel Tunneln har en anrik historia och det har bedrivit hotellverksamhet i lokalerna i över 100 år. Delar av hotellet är dock betydligt äldre än så och källarvalvet, där bland annat frukost serveras, började användas redan 1307. Hotellet har så klart blivit renoverat i omgångar men genom dessa behållit sin historiska charm. 

Rummen är, som man kan vänta sig i en historisk byggnad, inte i största laget men är smakfullt inredda med sköna sängar. I och med läget precis i närheten av Stortorget har du gångavstånd till i princip alla sevärdheter och restauranger i centrala Malmö. Frukost & wifi ingår i rumskostnaden och hotellet bjuder även på kaffebuffé under hela dagen. Viktigt att tänka på är att hotellet, på grund av byggnadens ålder, inte kan ses som handikappvänligt där många delar endast nås med trappor. 

Områdesförslag 2 – Västra Hamnen – Nybyggt och sjönära område intill stan

Västra hamnen ligger knappt tjugo minuters promenad nordväst om Malmös centralstation vid vattnet och Öresund. Efter att ha nyttjats av hamn & industriverksamheter från 1800-talet fram till 1980-talet bestämdes det under tidigt 2000-tal att området skulle totalrenoveras med spännande arkitektur, attraktiva bostäder och innovativa miljölösningar. Förutom bostäder inrymmer stadsdelen även bland annat Malmö Högskola och en stor mängd företag. Det mest påtagliga i stadsdelens skyline är såklart skyskrapan Turning Torso som uppfördes 2001. Om du reser på sommarhalvåret och det är fint väder rekommenderar jag att du köper en glass och promenerar längst Ribersborgsstranden, eller ‘Ribban’ som lokalbefolkningen säger, från vilket du även har fint utsikt av Öresundsbron. 

Denna stadsdel rekommenderas om du är mer intresserad att bo bland modern arkitektur och nära havet istället för det mer stimmiga stadslivet. Du når fortfarande Gamla Staden med en dryg 20 minuters promenad eller 10 minuters biltur så du är inte på något sätt avskild från centrala Malmö, dess sevärdheter och restauranger. 

Park Inn by Radisson Malmö Hotel ★★★★ – Trevligt hotell i moderns stadsdel nära centrum

Bild från Hotels.com

Detta är ett modernt hotell mitt i Västra Hamnen ett kvarter från Turning Torso. Beläget dryga kilometern från Centralstationen upplevs boendet ändå som centralt med dryga 20 minuters promenad in till Gamla Staden. I området kring hotellet hittar du även många bra restauranger och caféer om du inte alltid vill ta dig in stan. 

Rummen är fräscha med klassisk hotellinredning och i bokningen ingår även frukost & wifi. Frukost serveras i hotellets restaurang RBG Bar & Grill och håller bra kvalitet, restaurangen erbjuder även lunch och middagsservering om du föredrar att äta en måltid inom hotellets väggar. 

Områdesförslag 3 – Hyllie – Nybyggt område och porten mot Köpenhamn 

Bild från Hotels.com

Tillsammans med Västra Hamnen är Hyllie en av de platser i Malmö det projekteras mest på. Hjärtat i området är Hyllie station som öppnades 2010 och som det sedan dess uppkommit en stor mängd nybyggnation kring, bland annat hotell, lägenheter och arbetsplatser. Hyllie station är även sista stationen innan Öresundsbron och Köpenhamn, åt andra hållet når du Triangeln på tre minuter och Malmö Central på sex minuter med tåget. 

I området finner du Malmö Arena, där hockeylaget Malmö Redhawks håller till, köpcentret Emporia samt MalmöMässan. På sikt planeras även en vattenpark på området. 

I och med sin nybyggnation är området bäst lämpat besökare som vill besöka någon platser som finns i området, alternativt om du är på väg till Köpenhamn och inte vill krångla dig in i centrala Malmö om du vill ha en övernattning. 

Best Western Malmö Arena Hotel ★★★★ – Modernt event- och affärshotell med skybar

Bild från Hotels.com

Best Western Malmö Arena Hotel är ett modernt hotell med event- och affärsfokus. I och med detta finner du bekvämligheter som man vanligtvis gör på affärshotell, såsom gratis wifi, fitnessanläggning, egen parkering (mot avgift) samt egen restaurang & barer. Högst upp i byggnaden finner du en skybar som erbjuder fin utsikt över Öresund och södra delarna av Malmö. Även frukost ingår i rumspriset och håller bra kvalitet. På grund av sitt läge utanför centrala Malmö går det ofta att boka rum här till ett mycket överkomligt pris. 

Quality Hotel View ★★★ – Trevligt businesshotell mitt i Hyllie

Bild från Hotels.com

Quality Hotel View är ett annat nybyggt hotell i Hyllie i anslutning till Malmö Arena. Likt Best Western Malmo Arena Hotel är detta hotell inriktat på gäster som besöker Malmö Arena eller MalmöMässan och beskriver sig som ett konferenshotell. Gymsektionen med tillhörande relaxavdelning och bastu ger plus i kanten. Frukost & wifi ingår i rumskostnaden

Finns det någon plats man inte ska bo på?

Ur ett säkerhetsperspektiv är Malmö med internationella mått en mycket säker stad, det finns alltså inga generella rekommendationer om platser man inte ska bo på.