Hotelltips i Paris

Denna sida innehåller affiliatelänkar. För att lära dig mer, läs här

Paris känt för att ha en livfull och historisk stadskärna med vackra vyer längst floden Seine. Världskända byggnader som Eiffeltornet och Triumfbågen varvas med katedraler och andra historiska monument på ett sätt som gör att staden med fördel kan utforskas till fots. När avstånden blir för långa kan man med fördel använda sig av stadens tunnelbanesystem som är väl utbyggt, dock saknar det motsvarigheten till en cirkulär linje (som man bland annat hittar i Berlin) vilket gör att man oftast tvingas till minst ett byte.

En annan populär anledning till att besöka Paris är det världskända köket och restaurang-kulturen. Frankrike har, inte helt förvånande, fler restauranger med Michelin-stjärnor än något annat land i världen och Paris är hem till över en fjärdedel av dessa. Det breda utbudet gör att det finns alternativ i varje prisklass och om du är intresserad att äta på en eller flera av dessa restauranger rekommenderas att du gör din bokning i god tid innan din resa då de mest populära ställena tenderas att bokas upp långt i förväg.

När det kommer till Paris uppbyggnad är staden indelad i tjugo numrerade arrondissement, något som bokstavligen betyder avrundning eller uppdelning. Dessa ska inte förväxlas med historiska parisiska kvarter (t.ex Belleville, Saint-Germain-des-Près) då arrondissementen uppkom så sent som på 1860-talet. Det första arrondissementet ligger i stadens kärna nära Siene-floden. Efterföljande arrondissementet fortsätter sedan i en spiralliknande form medurs, om du snabbt vill orientera dig gällande vilket du befinner dig i finns det utmärkt på vägskyltarna i varje gathörn.

I denna guide kommer vi titta närmare på tre kvarter i Paris, nämligen Le Marais (arrondissementet 3 & 4), Luxembourg (6) samt Montmartre (18), med tillhörande hotelltips. Le Marais ligger i centrala Paris intill Seines norra flodkant och är känt som en av stadens hippare delar med en uppsjö av butiker, caféer och restauranger. Luxembourg ligger precis söder om Seine och är en historisk stadsdel med många sevärdheter. Det mest kända kvarteret i detta arrondissementet är tveklöst St. Germain, en välbärgad stadsdel som lockar turister med sitt utmärkta restaurangutbud samt shopping i världsklass. Montmartre är en välbesökt stadsdel i Paris utkant dit turister gärna reser för att få en blick av Paris skyline samt besöka den kända kyrkan Sacré-Cœur. Området har dock mycket att erbjuda den som vill röra sig bland kullerstensgator och en av Paris mest historiska stadsdelar.

Områdesförslag 1 – Le Marais
Hôtel de JoBo ★★★★ – Lungt boutique-hotell i klassiska kvarter
Hotel Le Mareuil ★★★★ – Prisvärt hotell i trendiga kvarter

Områdesförslag 2 – Saint-Germain-des-Prés
Hôtel Victoire & Germain ★★★★ – Modernt boende i Saint-Germain-des-Prés
Artus Hotel by MH ★★★★ – Retro-känsla i med nära till det mesta

Områdesförslag 3 – Montmartre
Terrass Hotel Montmartre by MH ★★★★ – Utsiktshotell med rooftop-restaurang
Le Relais Montmartre ★★★★ – Elegnant boutiqe-hotell på lugn sidogata.

Introduktion till Paris

Paris är en populär weekend-destination bland svenskar och var faktiskt världens tredje mest besökta stad 2017 (efter London & Bangkok). Under 2016 lockade den franska huvudstaden till sig hela 36,5 miljoner turister vilket inte är förvånande då Paris, förutom en världskänd matkultur, även har bland Europas mest imponerande utbud av sevärdheter. Staden har över 100 utställningar som visar allt från målningar, fotografier, skulpturer, vetenskap och modern konst. Mest känd av dessa är Louvre museet som bland annat är hem till målningen Mona Lisa av Leonardo da Vinci.

Paris är beläget vid floden Seine och grundades av romarna under namnet Lutetia. Staden delas traditionellt in i två delar, den vänstra stranden (rive gauche) samt den högre stranden (rive droite). Staden delas ytterligare in i 20 arrondissement som infördes i stadsplaneringen på 1860-talet. Till skillnad från många andra storstäder har Paris än idag kvar sina officiella stadsgränser från den tiden vilken innefattar idag cirka 2,2 miljoner människor och 11km är diameter. I storstadsregionen Paris bor det dock långt många fler, cirka 11 miljoner.

Anledningar till att turister besöker Paris idag är flerfaldiga och innefattar bland annat gastronomi, mode, historiska och kulturella sevärdheter. Populära turistattraktioner inkluderar bland annat Notre-Dame, Sacré-Cœur, Eiffeltornet, Triumfbågen och Louvren.

Områdesförslag 1 – Le Marais – Historiskt område med modern twist

Bild från Hotels.com

Le Marais är ett klassiskt historiskt distrikt i centrala Paris som en gång agerade hem åt stadens aristokrater. I och med detta innehåller området många byggnader av historisk och arkitektonisk betydelse som lyckligtvis nog benådades det annars omfattande rivandet av byggnader som övriga Paris gick igenom under 1800-talet. Som ett resultat ser många kvarter i andra centrala stadsdelar i Paris likadana ut medan Le Marais fått behålla sina lugna kvarter och medeltida charm. Stadsdelens många kullerstensgator går i ett virrvarr där de länkar samman gårdsplaner och torg medan det kantas av mysiga restauranger, bagerier och caféer.

Le Marais sträcker sig över arrondissement 3 & 4 på den högra sidan (Rive Droite) av floden Seine. Idag är det ett av Paris mest trendiga shoppingdistrikt med flaggskeppsbutiker från många av världens kändaste varumärken längst gatorna Rue des Francs-Bourgeois och Rue des Rosiers. Trots sina historiska kopplingar är Le Marais en modern stadsdel med fantastiskt utbud av barer som lockar till sig en ung publik.

Le Marais rekommenderas om du vill bo centralt i en historisk stadsdel av Paris med lika nära till kulturella sevärdheter som till bar- och nattliv samt med bra kommunikationer.

Hôtel de JoBo ★★★★ – Lungt boutique-hotell i klassiska kvarter

Bild från Hotels.com

JoBo Hotel är uppkallat efter den franska drottningen Joséphine Bonaparte som var första fru till Napoleon I. Hotellets musa var en uttalad livsnjutare, något som JoBo Hotel beslutat sig för att försöka återskapa i sin verksamhet. Resultatet är detta mycket trevliga fyrstjärniga hotell med 24 luftkonditionerade rum beläget mitt i centrala Le Marais.

Hotellets ingång kommer från en sidogata där man även passerar över en gårdsplan vilket ger det en intim känsla i en i övrigt vibrerande storstad. Det centrala läget i Le Marais gör att man med enkelhet tar sig runt området till fots när man vill utforska lokala butiker och sevärdheter. Om du sedan vill ta dig runt resten av staden har du cirka 100 meter till tunnelbanestationen St-Paul som behändigt nog är beläget på linje 1, den som går från öst till väst genom Paris. Hotellets rum har antingen utsikt över hotellets gårdsplan eller den byggnad på andra sidan gatan som innehåller Paris äldsta brandstation. På klassisk Paris-manéer är alla rum inredda med olika färger, dock är det genomgående rymliga bekväma sängar och helkaklade badrum i svart-gråa toner. Inte helt förvånande är Classic-rummen ganska små (15m²) då hotellet är beläget i en historisk byggnad, om man är mån om mer utrymme går det dock att uppgradera till Superior (24m²) eller Juniorsvit (35m²)

Detta hotell rekommenderas om du vill bo centralt i Paris i ett historiskt kvarter på ett trevligt boutique-hotell med utmärkta kommunikationer.

Hotel Le Mareuil ★★★★ – Prisvärt hotell i trendiga kvarter

Bild från Hotels.com

I Le Marais utkant ligger Hôtel Mareuil, beläget på en lugn gata nära tunnelbanestationen Oberkampf och torget Place de la République. Det fyrstjärniga hotellet huserar i en karaktärsfull byggnad i det trendiga distriktet Haut Marais som på senare år blivit omtalat för att locka till sig Paris mest kreativa publik. Några minuters promenad från hotellet finner du även Saint Martin-kanalen med tillhörande grönytor som är ett populärt tillhåll för parisborna att varva ner i.

Området kring hotellet är fullt av historiska byggnader, pittoreska restauranger och promenadvägar vilket gör det till en perfekt utgångsplats för att utforska de östra delarna av Paris och Le Marais till fots. Om kvällarna vaknar området till liv och besökare erbjuds ett omfattande utbud av barer och musikshower att spendera sina kvällar på. Närheten till tunnelbanan gör att du enkelt tar dig runt Paris med Hôtel Mareuil som utgångspunkt.

Hôtel Mareuils 54 luftkonditionerade rum är renoverade så sent som 2018 och inredda i modern stil i ljusa och varma färger. Hotellet är även utrustat med en mindre spa-sektion med tillgång till hammam, fitness-avdelning samt massage. Frukosten är trevlig med många tillbehör och kan läggas till direkt vid bokningstillfället, om man hellre vill äta ute finns det ett antal trevliga bagerier i närområdet. Hotellet ger överlag, med paris mått mätt, väldigt bra valuta för pengarna och det är svårare att hitta ett mer prisvärt alternativ så centralt i staden.

Detta hotell rekommenderas om du vill bo i en trendig del av Paris på ett fint, prisvärt hotell med bra frukost och trevliga extra faciliteter.

Områdesförslag 2 – Saint-Germain-des-Prés – Exklusivt kvarter nära shopping och sevärdheter

Saint-Germain-des-Prés är en av fyra administrativa delar av arrondissement 6 (Luxembourg) och ligger precis i anslutning till floden Seines vänstra flodbank (Rive Gauche). Området är mest känt för att ha varit en samlingsplats för omtalade litterära och konstnärliga figurer under 1800- och 1900-talet såsom den amerikanske författaren Ernest Hemingway och den franske filosofen Jean-Paul Sartre. Stadsdelens centrala läge gör även att du tar dig till de populära sevärdheterna Notre-Dame och Louvre med en kortare promenad.

Idag är stadsdelen en av Paris mer affluenta och som ett resultat en populär destination för den som är intresserad av shopping i en lite högre prisklass. Utöver detta har Saint-Germain-des-Prés ett fantastiskt utbud av brasserier, barer och caféer, bland annat de världskända Cafe de Flore, Brasserie Lipp och Les Deux Magots. Om du besöker stadsdelen rekommenderas ett besök på en eller flera av dessa historiska institutioner, var dock beredd på att kaffet och maten kostar ytterligare några euro extra ovanpå de redan höga Paris-priserna. Saint-Germain-des-Prés är även känt för sina många jazzbarer

Med en kort promenad söderut från Saint-Germain-des-Prés kommer du till Jardin du Luxembourg, en av Paris populäraste parker som bland annat inhuserar en rosträdgård, tennisbanor, lekplatser och mysiga caféer. Inte långt från parken finner du även  Église Saint-Sulpice, en vacker 1600-tals kyrka där mycket av både boken och filmen “Da Vinci koden” utspelar sig.

Saint-Germain-des-Prés rekommenderas om du vill bo centralt i Paris, omgiven av shopping och bra restauranger med nära till det mesta.

Hôtel Victoire & Germain ★★★★ – Modernt boende i Saint-Germain-des-Prés

Bild från Hotels.com

Detta charmiga och moderna fyrstjärniga hotell ligger i hjärtat av Saint-Germain-des-Prés. Hotellet är säger sig vilja återskapa känslan av det latinska kvarteret (som sträcker sig över arrondissement 5 & 6) med en hemtrevlig och diskret atmosfär som säkert skulle uppskattats av de framstående personer som levt i området genom tiderna.

Hôtel Victoire & Germain är beläget på den lilla promenadgatan Rue Grégoire de Tours som i övrigt är kantat av små restauranger och butiker. Om man promenerar ett par meter från hotellets entre kommer man till Boulevard Saint-Germain, områdets huvudgata som löper genom hela distriktet. Det är även på denna gata man finner det mesta och bästa av områdets shopping. Från hotellet är det inte heller långt till Le Bon Marché, ett varuhus fyllt med butiker i den lite högre prisklassen.

Hotellets 17 luftkonditionerade rum finns tillgängliga i tre kategorier; Standard, Deluxe samt en svit. Standardrummen är med internationella mått relativt små (15m²) men får ändå ses som över medel i centrala Paris. Inredningen är genomgående modern och avskalad med  ljusa färger och helkaklade badrum. Hotellet erbjuder två typer av frukost, en klassisk kontinental frukost som är mycket trevlig för €15 samt en on-the-go variant för €8.

Hôtel Victoire & Germain rekommenderas om du vill ha ett modernt, centralt boende i Paris med och planerar att spendera mycket av din tid på shopping, caféer och att besöka sevärdheter.

Artus Hotel by MH ★★★★ – Retro-känsla i med nära till det mesta

Bild från Hotels.com

För den som är ute efter ett charmigt hotell i Saint-Germain-des-Prés med tydlig karaktär kan Artus Hotel by MH vara ett häftigt alternativ att titta på. Hotellet har en utpräglad 1950-tals stil som blir uppenbar så fort man klivit in i entren och majoriteten av inredningen är inspirerad av denna tidsålder.

Hotellet ligger på den lilla gatan Rue de Buci, mellan områdets huvudgata Boulevard Saint-Germain och floden Seine. Rue de Buci och närområdet i övrigt är kantat av restauranger, barer och butiker som man kan spendera dagar att utforska.

Artus Hotel by MH har som sagt en uttalad 1950-tals prägel vilket blir än tydligare av dekåren i något av de 27 hotellrummen. Trots retro-blinkningen är rummen (kanske lyckligtvis för vissa) även utrustade med bekvämligheter som moderna sängar, platt-tv och wifi. Badrummen är helkaklade med badkar/dusch-kombination samt tillgång till hårtork. Som alltid i centrala Paris är rummen kompakta och standardrummen mäter 16m², dock gör den avskalade inredningen att det sällan känns trångt (så länge man inte shoppat för mycket!).

Detta hotell rekommenderas och du vill bo centralt och lockas av hotell med retro-stil. Närhet till sevärdheter, shopping och restauranger ger promenadavstånd till det mesta.

Områdesförslag 3 – Montmartre – Bohemiskt område med rik historia

Bild från Hotels.com

Området Montmartre ligger i utkanten av centrala Paris (arrondissement 18) och är känt som en av stadens mest charmiga och mytomspunna kvarter. Belägen på en stor kulle precis norr om staden bjuder Montmartre på kullerstensgator, nattliv och sevärdheter vilket gör det till en häftig destination om man inte nödvändigtvis vill bo i centrala Paris.

Stadsdelens tidiga historia börjar som en lugn gårdsby omgett av vingårdar och jordbruksmark med utsikt över de inre delarna av Paris. Lugnet avbröts dock under Napoleonkrigen 1814 då ryssarna använde kullen som sin bas för att bomba de inre delarna av staden. Strax före detta, 1785, införde Paris en “skatte-vägg” runt staden vilket fick Montmartre att uppleva en guldålder då det blev ett centrum för folk som ville bedriva skattefria affärer. Som ett resultat etablerades en mängd barer & restauranger för att kapitalisera på den ökade kommersen i området och människorna det lockade. Området utvecklades senare till ett tillhåll för Paris bohemer och 1889 grundades Moulin Rogue det världsomtalade nöjesetablissemang vid Place Blanche som fortfarande är öppet.

Det moderna Montmartre är fortfarande starkt präglat av sin historia och ett populärt tillhåll för besökare som vill uppleva en annan del av Paris. Området rekommenderas främst att bo i  för den som vill vandra runt i klassiska kvarter med rikt natt- och barliv.

Terrass Hotel Montmartre by MH ★★★★ – Utsiktshotell med rooftop-restaurang

Bild från Hotels.com

Terrass Hotel Montmartre by MH grundades redan 1911 och har till stor del varit ägd av samma familj ända sedan dess. Hotellet har sedan dess renoverats ett antal gånger och gick så sent som 2014 genom en totalrenovering av samtliga rum, faciliteter samt restaurangen. Den omfattande renoveringen gjordes, enligt hotellets utsago, med stor respekt för byggnadens över 100-åriga historia och inspirerad av den artistiska skaran som frekventerat hotellet genom tiderna.

En av hotellets mest omtalade tillgångar är takterrassen med tillhörande restaurang från vilken du har en panorama-vy av Paris. Som en av stadens mest romantiska utkikspunkter är det ett populärt tillhåll även för gäster som inte bor på hotellet, lyckligtvis serveras även hotellets frukost här då det är betydligt lugnare. Med några minuters promenad till tunnelbanan tar du dig även in till centrala Paris på ett smidigt sätt.

Hotellets 92 rum är spridda över 7 våningar där många erbjuder en härlig utsikt över Paris med sevärdheter såsom Eiffeltornet & Dôme des Invalides på ena sidan och La Défense & Mont Valérien på den andra. Rummen finns i ett antal olika utföranden, graderade från Standard upp till Penthouse. Om man har möjlighet att välja en dyrare rumstyp är detta ett av hotellen det lönar sig bäst, dels för att man får extra yta på rummet men främst för att man har bättre chans till en fantastisk utsikt. Hotellets frukost är väl omtyckt om än i den lite dyrare prisklassen, då ingår dock den utsikten på rooftop-restaurangen där den avnjuts.

Detta hotell rekommenderas om du vill njuta lite extra av din vistelse i Montmartre med häftig utsikt, bra kommunikationer & trevliga rum.

Le Relais Montmartre ★★★★ – Elegnant boutiqe-hotell på lugn sidogata.

Bild från Hotels.com

Le Relais Montmartre återfinns på en lugn sidogata utan trafik nära den kända basilikan Sacré-Coeur och torget Place du Tertre. Detta charmiga boutiqe-hotell erbjuder 26 rum och är medvetet inrett på ett sätt så att det ska kännas mer som ett hem än ett hotell. Trots hotellets lugna läge är det inte långt till varken sevärdheter eller restaurangliv där de flesta platserna i Montemartre ligger inom promenadavstånd. Om du vill röra dig utanför Montmartre ligger stationen med tunnelbana som tar dig in till centrala Paris 1-2 minuter promenadavstånd från hotellets entré.

Hotellets rum är klassiskt inredda med noggrant fokus på att ge en romantisk känsla i form av möbeldesign och färgsättning. Frukost ingår ej i rumspriset som standard och kan köpas till för ca. €15 per person, dock gör närheten till caféer och restauranger att det finns ett stort utbud att välja ifrån om man hellre äter utanför hotellet.

Precis runt hörnet från hotellet återfinns även ett antal, bagerier, charkuterier, fruktaffär samt ost- och vinbutiker vilket tillsammans med områdets inslag av kullerstensgator ger en väldigt parisisk känsla. Detta, tillsammans med det klassiska rumsutförandet, gör att hotellet kanske lämpar sig bäst för romantiska resor även om det också finns möjlighet att bo upp till tre personer per rum eller få anslutande rum om man reser som familj.

Detta hotell rekommenderas om du vill bo charmigt i en lugn omgivning i Montmartre med nära till sevärdheter, restauranger och med bra kommunikationer.